Sommige vragen komen vaker terug, de antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder terug. Heb je een andere vraag? Neem gerust contact op!


Algemeen

Je bent ook verloskundige, kan ik ook bij jou terecht voor verloskundige zorg?


Nee, ik bied geen verloskundige zorg aan binnen mijn bedrijf. Ik kan jou dus ook niet als cliënt aannemen. Ik werk inderdaad als verloskundige & echoscopiste maar ik doe dit alleen als waarneemster (invaller) voor verschillende verloskundigenpraktijken.

Ik heb zwangerschapsgerelateerde klachten of maak me zorgen, kan ik jou bellen?


Nee, ik zal je altijd doorverwijzen naar jouw eigen verloskundigzorgverlener. Zij begeleiden jouw zwangerschap, bevalling en/of kraambed en zij zullen ook de zorg aan je verlenen. Bij klachten of zorgen moet je hen bellen.

Toevallig ben je waarneemster in de praktijk waar ik onder controle ben, dan mag ik je wel bellen toch als ik zorgen heb?


Wat toevallig dat we elkaar daar al gezien hebben! Voor medische vragen, zorgen, verzetten van afspraken bij de verloskundige bel je altijd jouw verloskundige met het telefoonnummer dat je van hen hebt.

Betaal ik nog extra kosten als je aan huis komt voor een cursus of workshop?


Ja, je betaalt 21 cent per gereden kilometer vanaf Gennep. Woon je bijvoobeeld 10 kilometer verderop? Dan betaal je 20 kilometer, ik moet namelijk heen en terug. Ook eventuele parkeerkosten breng ik in rekening.

Heb je een praktijk die ik kan bezoeken? 


Nee, op dit moment (nog) niet. Ik kom voor de cursussen en workshops aan huis, geef ze online of op locaties verspreid door de regio tussen Malden en Venray. 

 

Draagconsult

Ik heb al een eigen draagzak, draagdoek of ringsling, is deze ook geschikt?


Mijn streven is altijd om de draagzak of - doek die je zelf hebt te gebruiken. Meestal lukt dit ook, maar niet altijd. Sommige dragers zijn namelijk niet geschikt te maken voor de lengte van jouw kindje of het is onmogelijk om het kindje ergonomisch te kunnen dragen met de desbetreffende drager. We kijken altijd samen naar de mogelijkheden.

Waarom bel je vooraf of stuur je een intake vragenlijst?


Ik vind het fijn om alvast te weten waarom je een draagconsult wilt boeken. Op die manier kan ik het consult het beste op jou/jullie behoeften afstemmen. Soms komt er uit het gesprek naar voren dat er sprake is van een bijzondere situatie waarbij het wellicht goed is om te overleggen met de behandeld arts of fysiotherapeut. Je kunt dat dan regelen voordat we een consult plannen.

Tijdens het consult heb ik een drager geprobeerd die ik erg fijn vond, kan ik deze lenen of kopen?


Bijna alle dragers bied ik te huur aan, kijk hiervoor op de verhuurpagina. Daarnaast bied veel dragers van Pure Baby love ook te koop aan. Heb je interesse? Kijk dan eens op de webshop. Wist je dat je na een draagconsult 10% korting krijgt op de aanschaf van een drager in de webshop?  De drager uit de webshop ontvang je binnen 5 werkdagen.

Hoe lang per dag en hoe vaak mag ik mijn kindje dragen?


Je mag jouw kindje zo vaak en zo lang dragen als jij en jouw kindje willen. Je kunt jouw kindje niet verwennen door te dragen en baby's slapen ook niet slechter in hun eigen bedje als ze veel gedragen worden. Wel is het belangrijk om alleen te dragen met een ergonomische drager. Sommige dragers zijn geschikt voor het ergonomisch dragen met het gezichtje naar voren gericht. Dit mag maar beperkte tijd.

Er is sprake van een zorgsituatie, bijvoorbeeld lage spierspanning bij het kindje of de ouder zit in de rolstoel, kan dragen dan ook?


Ja, hier zijn zeker mogelijkheden voor! Soms kan dragen zelf nog een positieve invloed hebben op de zorgsituatie. Binnen mijn opleiding draagconsulent voor zorgprofessionals is hier speciaal aandacht aan besteed. Vaak is het wel prettig om het voornemen tot dragen eerst te bespreken met de behandelend arts of zorgverlener. 

Het knopen ziet er heel ingewikkeld uit, kan ik dit wel leren?


Tijdens een draagconsult besteden we uitgebreid tijd aan het veilig knopen van een draagdoek. Je zult zien dat je het knopen na een paar keer oefenen al aardig onder de knie hebt. Wil je goed leren knopen dan is het aan te raden om een draagconsult te boeken, ik kan jou dan ook helpen en eventuele foutjes (wat onveilig kan zijn) tijdens het knopen te voorkomen. Toch liever een draagzak? Dat kan natuurlijk ook!

Waarom worden pakjes met voetjes of voetjes in de doek dragen afgeraden?


De onderbeentjes buiten de doek is belangrijk voor de heupontwikkeling, daarnaast kan druk op de voetjes (door de doek of door een pakje met voetjes waar spanning op komt) het sta-reflex uitlokken.  Het is vervelend voor de baby als dit reflex geactiveerd wordt. Draag dus het liefst met een pakje zonder voetjes eraan. Kies in plaats daarvoor liever voor een broekje of boxpakje zonder voetjes met sokjes en/of slofjes over de voetjes.

Ik wil een draagzak kopen, welke is de beste?


Er bestaat niet één beste draagzak. Van belang is dat je een draagzak kiest waarin je jouw kindje ergonomisch kunt dragen én ga vooral veel draagzakken passen. Iedereen zal je waarschijnlijk een andere draagzak adviseren. Ik bied een ruim assortiment draagzakken aan om te passen (en kan eventueel op verzoek andere draagzakken regelen). Tijdens een pasconsult mag je zoveel draagzakken passen als je wilt, dan hoeft natuurlijk niet met jouw kindje. Met een draagpop kun je in alle rust proberen.

 

Babymassage

Voor wie is babymassage geschikt?


Voor iedereen die zijn of haar baby wil masseren in de leeftijd van pasgeboren tot 10 maanden oud. Voor de leeftijd van 6 weken kun je de newborn massage geven, deze technieken kun je zelfs al tijdens de zwangerschap leren. Na 6 weken sluit de Shantala babymassage beter aan. Shantala babymassage kun je volgen in een groepscursus of individueel.

Kan babymassage altijd?


Ja, bijna altijd maar er zijn wel wat indicaties waarbij masseren niet mag of waarbij de massage aangepast moet worden. Kom je voor een workshop of cursus babymassage dan doe ik van te voren een korte intake om te bepalen of er sprake is van een contra-indicatie. Tijdens de cursus leer je ook wanneer je niet mag masseren, zoals bij koorts, deze informatie krijg je ook op papier mee.  Twijfel je, overleg dan altijd met een arts.

Welke positieve invloed heeft babymassage op de baby en op de ouder?


Babymassage is fijn voor iedere baby en ouder.  De aandacht, knuffels en aanrakingen zorgen voor het vrijkomen van verschillende gelukshormonen bij zowel de baby als de ouder die masseert. Dit intensiveert te hechting en is goed voor de groei en ontwikkeling. Ook op ongemak zoals krampjes of veel huilen kan massage een gunstig effect hebben.

Waarom moet het masseren zo langzaam? En welke druk moet ik geven?


Baby's kunnen prikkels veel minder snel verwerken dan volwassenen. Bij te snel masseren kan de massage voor de baby juist spanning opleveren in plaats van ontspannend werken. In principe moet je de bewegingen zo langzaam uitvoeren als dat de baby met de oogjes een speeltje kan volgen. Begin altijd met weinig druk (vergelijkbaar met je baby insmeren met crème), je zult aan je kindje gaan merken wat hij of zij prettig vindt. Vaak minder oudere kindjes wat meer druk tijdens de massage fijner.

Welke massageolie moet ik gebruiken?


Gebruik altijd een olie die vrij is van parafine en kunstmatige toevoegingen. Tijdens de workshops en cursussen maak ik gebruik van een massageolie op basis van biologische koudgeperste druivenpitolie. Deze olie wordt door vrijwel iedereen goed verdragen (in tegenstelling tot amandelolie) en het laat geen glibberige laag achter op het lijfje van je kindje en jouw eigen handen. 
Voor de gezichtsmassage gebruik is een ongeraffineerde biologische sheabutter zonder verdere toevoegingen.  Je vindt de olie en sheabutter ook in de webshop.

Moet ik altijd de hele massage uitvoeren?


Niks moet, kijk altijd naar wat jouw kindje fijn vindt. Dit kan ook van moment tot moment verschillen. Je kunt de hele massage uitvoeren of een deel ervan. Volg hierin altijd jouw kindje, als hij aangeeft dat het genoeg is geweest dan is het een goed moment om te stoppen. Het is voor de baby wel fijn om altijd af te sluiten met afstrijken zo ontstaat er voor de baby een duidelijk moment waarop de massage afgesloten wordt. 

 

Relaxed bevallen vanuit Regie

Moet mijn partner bij alle bijeenkomsten aanwezig zijn?


De cursus is gericht op jij en iemand die bij de bevalling aanwezig is, het is fijn als je die persoon meeneemt, dit kan jouw partner zijn maar wellicht neem je iemand anders mee als geboortepartner. Ben je alleenstaande mama? Ik ook! Neem gerust contact op, dan kijken we samen hoe RbvR passend kan zijn, maar wellicht dat de cursus RbvR van Lenne van www.kickassbevallen.nl beter aansluit. Zij richt zich volledig op alleenstaande moeders.

Waarom zou ik mij voorbereiden? Niemand weet hoe het loopt, op mij af laten komen is dan beter, toch?


Uit onderzoek is gebleken dat niet zozeer het verloop van de bevalling van invloed is op de ervaring maar meer hoe jij regie hebt ervaren tijdens de bevalling. Én regie leren krijgen en houden....(en nog veel meer tools) die ga je leren in de cursus Relaxed bevallen vanuit Regie. Wist je dat je door jouw mindset en leren hoe je in ontspannen staat kunt komen en blijven ook een positieve invloed heeft op de bevalling. Een goede voorbereiding is echt het halve werk!

Het is best een investering, is het mijn geld wel waard?


Ja, best een bedrag hè! Het is zeker een investering van tijd en geld, maar het belang van een positieve bevalervaring is voor zowel (aanstaande) ouders als (ongeboren) baby zo groot dat het het geld zeker waard is! Wist je dat een positieve bevalervaring bijdraagt aan een betere hechting, grotere kans op het slagen van de borstvoeding, minder kans op het ontwikkelen van trauma/ptss en een kleinere kans op een depressie (gemiddeld krijg 1 op de 5-10 vrouwen een depressie na de bevalling!)

Mijn vorige bevalling was traumatisch, ik wil mij graag goed voorbereiden maar vind met de  bevalling bezig zijn al best eng.


Wat ontzettend goed dat je de stap wilt zetten om je goed voor te bereiden op de bevalling! Ik ben zelf ervaringsdeskundige trauma/ptss en weet als geen ander hoe hoog de drempel kan zijn om weer bezig te zijn met jouw bevalling terwijl die de vorige keer zo naar voor je verlopen is. Ik kijk graag samen met jou naar wat jij nodig hebt. Neem je contact met mij op? Dan kunnen we kijken wat ik voor jou kan betekeken en of en op welke manier RbvR aan kan sluiten. 

Gaan we leren puffen? En is het echt anders als bijvoorbeeld een cursus hypnobirthing?


We gaan zeker niet puffen en het is ook echt anders dan hypnobirthing. Ik ga je wel wat hypnobirthing tools leren omdat die heel waardevol zijn om contact te blijven houden met jouw lijf. Maar ik leer je vooral hoe jouw lijf en hersnenen tijdens de bevalling werken en hoe je de omstandigheden zo kunt beïnvloeden dat jij, hoe de bevalling ook loopt,  jouw lichaam haar werk kan laten doen! Want die hormoonflow is zo belangrijk! Daarnaast staan we uitgebreid stil bij het 'wat als' scenario en hoe je hier mee om kunt gaan tijdens jouw bevalling.

 

Overige workshops & aanbod

Geeft moxa een garantie dat mijn baby draait van stuitligging naar hoofdligging?


Nee, moxa kan alleen de kans vergroten dat de baby zal draaien. Er kunnen geen garanties worden gegeven. Wel is uit onderzoek gebleken dat moxa de kans dat de baby draait wel kan vergroten. Vooraf is niet te voorspellen welke baby's wel of niet zullen draaien. Moxa is ook geen vervangen van medische zorg. Overleg altijd met je verloskundig zorgverlener als je moxa overweegt. 

Weet ik zeker dat ik rebozo, acupressuur en massage in kan zetten tijdens de bevalling?


De verschillende technieken leer ik je graag aan, maar van te voren weet je niet precies hoe de bevalling verloopt. Veel vrouwen vinden het tijdens de bevalling op enig moment wel fijn om gebruik te maken van rebozo massage, acupressuurpunten en/of massage, een deel heeft er echter geen behoefte aan. Maar ook buiten de bevalling om kan (rebozo)masssage erg prettig zijn! Tijdens de workshop leer je ook welke punten niet voor de bevalling gebruikt mogen worden.

Kan ik een rebozodoek ook huren?


Ja, zeker! Vaak wordt een rebozodoek maar korte tijd gebruikt en is het zonde om een doek aan te schaffen. Je kunt een doek eenvoudig huren voor 4 of 8 weken via de verhuurpagina.  De doek wordt geleverd inclusief een uitgebreid boekje waarin de verschillende technieken beschreven staan.
Wist je dat je nog veel meer producten kunt huren voor tijdens de bevalling? 

 

Betalingen

Welke betaalmethoden kan ik gebruiken?


Voor workshops, cursussen en huurproducten kun je vooraf betalen door middel van bankoverschrijving of je kunt pinnen. Ik heb een mobiel pinapparaat bij. Contant betalen is helaas niet mogelijk.

In de webshop kun je betalen met IDeal, bankoverschrijving en achteraf betalen via Klarna.

Wordt mijn cursus of workshop vergoed door de zorgverzekeraar?


In sommige gevallen wordt de zwangerschapscursus Relaxed bevallen vanuit Regie en de cursus babymassage (deels) vergoed. Vraag naar de voorwaarden bij jouw zorgverzekeraars. Ik kan geen garantie geven dat de verzekeraar daadwerkelijk vergoed. Je krijgt van mij een factuur en betaald deze, vervolgens kun je de factuur indien bij de zorgverzekering. 

Ik wil graag een cursus volgen maar in delen betalen, is dat mogelijk?


De Shantala babymassage kan per les betaald worden indien je kiest voor de groepscursus. 

Ook RbvR kun je in 3 termijnen betalen, deel één betaal je voor aanvang van de cursus.

De andere workshops en cursussen betaal je in principe in één keer, maar ik bespreek graag de mogelijkheden met je. Neem hiervoor gerust contact op. 

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, wil je je aanmelden of weten of mijn zorg bij je past?